- Prozračne, pahuljaste, aromatične i neodoljivo ukusne: cimet rolice iznimno su popularne više od 100 godina
- Cimet rolice podrijetlom su iz Švedske (iz 1920-ih), a ova poslastica, poznata kao 'kanelbulle', tradicionalno se poslužuje tijekom 'fike' - švedske pauze za kavu
- I kod nas se rolice s cimetom, osobito u jesen i zimi, mogu pronaći u gotovo svakoj pekari – i obožavamo ih!
Cimet rolice spadaju među omiljene slastice i koliko god su ukusne, također su visokokalorične i sadrže dosta ugljikohidrata. Nema ništa loše pojesti koju s vremena na vrijeme, ali ako se jednostavno ne možeš zasititi cimet rolica, ova verzija s malo ugljikohidrata mogla bi biti izvrsna alternativa. Prozračna „peciva“ napravljena su od bademovog i kokosovog brašna umjesto pšeničnog brašna, ali nisu ništa manje aromatična zahvaljujući jajima, krem siru, eritritolu i naravno - puno cimeta. Čak mislimo da se definitivno mogu natjecati s originalom i (skoro) još boljim okusom zahvaljujući finim prženim aromama od kokosovog i bademovog brašna.
Recept za malokalorične cimet rolice
Sastojci za 8 cimet rolica
Tijesto:
• 150 g bademovog brašna
• 30 g kokosovog brašna
• 2 žlice kokosovog ulja (otopljenog)
• 3 jaja
• 3 žlice eritritola ili stevije
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
Nadjev:
• 2 žlice maslaca
• 2 žlice cimeta
• 3 žlice eritritola
Glazura:
• 2 žlice bademovog mlijeka
• 1-2 žlice eritritola u prahu
Priprema:
1. Razmuti jaja te dodaj kokosovo ulje, eritritol i ekstrakt vanilije.
2. U zdjelu dodaj bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve zamijesi u glatko tijesto.
3. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 15-ak minuta da se malo stegne.
4. Pomiješaj otopljeno kokosovo ulje ili maslac s cimetom i eritritolom.
5. Na papiru za pečenje razvaljaj tijesto u pravokutnik.
6. Rasporedi smjesu cimeta i maslaca ravnomjerno po tijestu.
7. Pažljivo zarolaj tijesto s duže strane.
8. Roladu nareži na šnite debljine oko 2 do 3 cm i slaži šnite na lim obložen papirom za pečenje.
9. Cimet rolice peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva (gornja/donja toplina) 15 do 20 minuta dok lagano ne porumene.
10. Za glazuru pomiješaj bademovo mlijeko i eritritol u prahu dok ne nastane glatka smjesa.
11. Glazuru prelij po još toplim cimet rolicama.
Savjet: cimet rolice najboljeg su okusa tek izvađene iz pećnice, dok su još tople, ali se također mogu zagrijati sljedeći dan u mikrovalnoj pećnici.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.